Stare de urgență prelungită! De ce se tem autoritățile și cum va reacționa populația:

sursa foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni, 6 aprilie, după o ședință în care au fost evaluate măsurile luate de autorități pentru gestionarea crizei COVID-19, că va prelungi stare de urgență pentru încă o lună. Decizia președintelui are nevoie de aprobarea Parlamentului. Autoritățile sanitare cred că prelungirea e necesară pentru că pericolul încă nu a trecut. Toată lumea se teme de perioada Paștelui, când se așteaptă ca foarte mulți români din țările grav afectate de coronavirus să revină în țară. Sociologii cred că starea de spirit a românilor va fi influențată și de ce se întâmplă în alte țări din Europa. Luni, 6 aprilie, numărul oficial al celor infectați cu coronavirus din România a ajuns la 4.057.

Ce a declarat președintele Iohannis despre starea de urgență? În urma ședinței de luni, 6 aprilie, pe care a avut-o cu responsabilii de gestionare a crizei provocate de coronavirus, președintele a spus că a ajuns la concluzia că este nevoie de prelungirea stării de urgență. „În această săptămână vom elabora textul decretului. Vom prelungi starea de urgență cu încă o lună. E absolut necesară pentru a ține evoluția epidemiei sub control”, a spus Klaus Iohannis, citat de digi24.ro. Șeful statului a adăugat că nu este încă momentul să ne relaxăm și să nu mai respectăm măsurile. Starea de urgență în vigoare mai durează până pe 16 aprilie. Prelungirea ei cu 30 de zile, așa cum a anunțat președintele, înseamnă data de 16 mai.

Cum se prelungește starea de urgență? Starea de urgență instituită de președintele României poate fi prelungită de câte ori este nevoie, cu perioade de 30 de zile. De fiecare dată, procedura are nevoie de aprobarea Parlamentului, a anunțat digi24.ro. În funcţie de evoluţia situaţiilor de pericol, preşedintele, cu încuviinţarea Parlamentului, poate prelungi durata stării instituite, se arată în Legea nr. 453 din 1 noiembrie 2004 care reglementează starea de urgenţă, notează agerpres.ro. Odată cu prelungirea stării de urgență, șeful statului poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia, în funcţie de evoluţia situaţiilor de pericol. În cazul prelungirii stării de urgenţă, legea nu specifică momentul în care Parlamentul trebuie să încuviinţeze prelungirea: înainte sau după adoptarea de către Preşedinte a măsurii de prelungire, scrie digi24.ro.

La câte cazuri de îmbolnăviri s-a ajuns în România? Până luni, 6 aprilie, la ora 13.00, în România fuseseră înregistrate 4.057 de cazuri de infecții cu coronavirus. Tot luni, numărul deceselor a ajuns la 168. Numărul persoanelor vindecate și externate a fost de 406. Numărul îmbolnăvirilor înregistrate timp de 24 de ore a fost în scădere ușoară în ultimele două zile: luni, 6 aprilie-193 de cazuri noi, duminică, 5 aprilie-251 de cazuri noi, sâmbătă, 4 aprilie-430 de cazuri noi. Primul caz de infectare cu coronavirus confirmat pe teritoriul țării a fost anunțat la 26 februarie. 

De ce se tem autoritățile? De venirea în țară, cu ocazia Paștelui, a unui număr mare de români din țările grav afectate de pandemie. Ordonanța militară 7 a suspendat cursele aeriene și transporturile cu autocarele dinspre țările aflate în zona roșie, dar nu pot fi opriți cei care vor veni cu mașinile personale. De aceea, autoritățile au făcut mai multe apeluri la românii din străinătate să renunțe să vină țară în perioada următoare, spunându-le că vor petrece Paștele în carantină. „Da, există şansa ca după Paşte, dacă vom avea zeci de mii de români care se vor întoarce în ţară, să vedem o nouă creştere a numărului de cazuri. Cu cât mai multe persoane vor veni acasă, cu atât vor creşte şansele să avem un nou val de cazuri”, a declarat Adriana Pistol, medic epidemiolog şi director general al Institutului Naţional de Sănătate Publică, citată de adevărul.ro.

De ce crede Arafat că nu a trecut pericolul? Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a declarat că România nu a trecut încă prin cea mai grea perioadă, în criza coronavirusului. Arafat a spus că lucrurile depind atât de ce fac autoritățile, cât și de modul în care oamenii respectă reguile de carantină. „Nimeni nu poate spune că am trecut peste ce era greu, eu cred că încă ne vom confrunta cu o perioadă poate mai grea decât cea prin care am trecut. Depinde foarte mult de modul în care reacționăm, de modul în care lucrăm împeună, stat, populație. Aud că situația e mai lejeră în zonele rurale. Va trebui ca primarii, autoritățile, să explice oamenilor să respecte regulile, să stea acasă cât de mult. Poate că lumea nu sesizează situația. Trebuie aplicate și acolo măsurile de distanțare”, a spus Raed Arafat la Digi24.

Cum va reacționa populația? Sociologul Barbu Mateescu a declarat pentru agerpres.ro că reacţia populaţiei la prelungirea stării de urgenţă pe teritoriul României va fi influenţată şi de ceea ce se va întâmpla în alte ţări, în special în state precum Germania, Austria sau SUA. „Mă gândesc la Germania, în primul rând, pentru că, din câte ştiu, Germania este prima ţară care începe să vehiculeze ideea unor certificate de imunitate în sensul în care testele relevante să nu mai fie cele pentru identificarea persoanelor care au coronavirusul, ci teste care să măsoare dacă persoana testată are anticorpi, în sensul în care a avut deja boala şi beneficiază de imunitate”, a explicat Mateescu pentru agerpres.ro. Sociologul a spus că o persoană care are imunitate poate deja să desfăşoare activităţi economice

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked