Streinu-Cercel, pedepsit! A fost dat afară dintr-o comisie. Cine îi ia apărarea șefului de la „Matei Balș”:

Serialul despre Adrian Streinu-Cercel s-a terminat joi, 23 aprilie. Îndrăznim să spunem că nu de tot. Ci doar sezonul 1. Ca orice serial despre politică, nu se va termina decât atunci când alegătorii se vor plictisi și vor muta pe alt canal. Așadar, joi, a fost ultimul episod din sezonul 1: ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că l-a demis pe medicul Streinu Cercel de la conducerea comisiei științifice anti-COVID din Ministerul Sănătății din cauza scandalului legat de carantinarea persoanelor de peste 65 de ani. În locul său o a numit-o pe Adriana Pistol, directorul Centrului National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică. Reacțiile din lumea politică nu au întârziat să apară.

Nelu Tătaru, cu mult curaj: nu am putut să fiu de acord cu dânsul! Ministrul sănătății, cel care inițial a bâlbâit-o cu carantinarea celor peste 65 ani, dar, într-un final, și-a revenit, a explicat cum a ajuns să îl demită pe inamicul public numărul unu: „Domnul profesor Streinu Cercel era membru al Comisiei speciale anti-COVID. Era chiar președintele comisiei. Avem discuții, sunt propuneri, dar nu am putut să fiu de acord cu dânsul. De asta am spus că gândim la oportunități, protejăm persoanele vârstnice, dar nu pot fi de acord cu ce a spus. Apariția acelui „plan de vacanță” nu a făcut decât să extrapoleze anumite gânduri, anumite gândiri. Decizia a fost de a-l demite din funcția de președinte al acestei comisii și i-am comunicat și dânsului acest lucru. Nu mai este președintele comisiei științifice la nivelul ministerului și nici nu mai face parte din această comisie”, a spus Nelu Tătaru. Cum ar veni, l-a dat afară de tot, de tot….Conform ministrului sănătății, Streinu-Cercel nu a avut nimic de obiectat. Evident, el rămâne managerul Institutului Matei Balș din București.

Puțină istorie a cazului. Pentru cei care nu știu ce s-a întâmplat în episoadele anterioare, o să facem un rezumat rapid al întregii povești. Un proiect controversat, intitulat „Vacanța Mare” și atribuit lui Adrian Streinu Cercel, care propunea intrarea în carantină pentru trei luni a tuturor persoanelor de peste 65 de ani, a generat multiple reacții negative. Dar nu proiectul în sine este interesant, ci felul în care am ajuns să discutăm despre el. Documentul, după cum susține republica.ro într-un articol de luni, 20 aprilie, este conceput prin luna februarie. Însă a apărut în atenția publică abia înainte de Paște, mai precis în 16 aprilie, când domnul ministru al sănătății, Nelu Tătaru, a dat un interviu la Realitatea Plus și a fost întrebat de o ziaristă: „Nu v-ați gândit niciodată la carantinarea tuturor persoanelor peste 65 de ani?” În loc să spună simplu NU, ministrul a complicat răspunsul. Care a sunat cam așa: „Nu, ne-am gândit efectiv și la niște metode să îi ducem într-un hotel, să-i ducem într-o cameră cu tot confortul, în care să vină cineva și să aibă grijă de ei. Dar rămâne în funcție de evoluție.” Iar declarația aceasta bâlbâită s-a rostogolit în presă cu un titlu de poveste: „Ministrul sănătății, anunț despre carantinarea persoanelor de peste 65 de ani.” De aici s-a pornit tăvălugul. Cineva a sesizat potențialul exploziv și au apărut rapid reacțiile oficiale la un document care nu apăruse încă public. Grupul de Comunicare Strategică, ministrul Tătaru de vreo trei ori, la trei televiziuni diferite, au negat că ar face vreodată așa ceva persoanelor peste 65 de ani. Și au arătat cu degetul spre Streinu-Cercel. A doua zi, a apărut și documentul în presă.

Prima reacție a lui Streinu-Cercel. Managerul de la „Matei Balș” a prezentat într-o scrisoare deschisă varianta sa asupra documentului elaborat pentru izolarea persoanelor în vârstă, document care i-a atras demiterea joi. „În ultimele zile, am fost întrebat de ce nu reacționez, în contextul în care am fost țintă unor atacuri fără precedent, urmare a interpretării eronate și tendențioase a documentului intitulat Programul Vacanța Mare (…) Pentru că situația continuă să fie prezentată distorsionat, fac următoarele precizări: Acesta a fost un document de lucru elaborat la începutul pandemiei că o propunere de intervenție de sănătate publică adresată tuturor categoriilor la risc și a fost propus spre dezbatere la momentul respectiv, astfel că este cu atât mai surprinzătoare apariția sa în spațiul public la acest moment, când, dată fiind evoluția epidemiei, propunerile cuprinse în document, în mod evident, nu mai sunt de actualitate. Majoritatea materialelor apărute în presă pe această tema oferă o interpretare distorsionată și malițioasă a măsurilor propuse în acest draft. (…) Conceptul din materialul original specifică recomandarea ca vârstnicii să fie protejați prin izolarea la domiciliu singuri sau cu persoane de aceeași vârstă”, transmite Streinu-Cercel într-o scrisoare deschisă prezentată, evident, la Antena 3.

Gabriela Firea s-a dezis de „Vacanța Mare”. Pe Gabriela Firea, primarul general al Bucureștiului, o leagă de domnul Cercel un proiect minune de testare pentru COVID-19 a 10.000 de bucureșteni, proiect care nu s-a mai pus în practică. Oricum, și fără proiect, cei doi au creat tot timpul senzația că se înțeleg. Poate și unde au fost chemați pe la aceleași televiziuni. Dar când a apărut scandalul „Vacanța Mare”, doamna Firea a scris pe facebook că se dezice. De plan. Ceea ce arată că își cunoaște foarte bine electoratul. Despre domnul Streinu-Cercel nu a spus nimic. „Nu știu cine a venit cu ideea carantinei la hotel a persoanelor de peste 65 de ani și când, în ce lună. Circulă niște informații, dar nu știm cât sunt de veridice. Și dacă studiul științific respectiv nu se referea, de fapt, doar la persoanele de peste 65 de ani fără familie, prieteni care să-i ajute. (…) Ceea ce vreau sa spun este că nu am fost consultată și nici informată despre o astfel de măsură”, a scris primarul Gabriela Firea pe 21 aprilie, la ora 18.33.

Prietenia cu Gabriela Firea la nevoie se cunoaște. La două zile după ce a criticat proiectul „Vacanța Mare”, doamna Firea i-a luat apărarea autorului. Adică a separat lucrurile foarte pragmatic: electoratul e electorat și prietenia e prietenie. „Prin răzbunare nu se va inventa vaccinul anti-covid! Și nici nu se va limita răspândirea virusului. Într-o vreme în care toți specialiștii trebuie să fie ascultați și susținuți (nu avem așa mulți!), ne răfuim cu ei și îi ducem în malaxorul politic. Suntem normali (la cap)? Nu putem îngropa securea războiului politic dement măcar cât suferă toată țara, toată planeta? Și, în fond, cu ce a greșit? S-a dovedit a fi o minciună confecționată cea despre carantinarea tuturor persoanelor de peste 65 de ani la hotel”, a scris primarul Gabriela Firea pe facebook pe 23 aprilie, la ora 17.44. În final, doamna Firea a lansat și o provocare pentru colegii din politică: „aș fi ieșit în apărarea oricărui medic nedreptățit. Sunt curioasă câți vor reacționa la această situație fără nicio logică.

Marcel Ciolacu a luat apărarea personajului colectiv. Marcel Ciolacu, șeful interimar al PSD, partid din care și doamna Firea face parte, a fost mult mai reținut când a venit vorba să îl susțină pe Streinu-Cercel. Ba chiar am putea bănui că a văzut postarea doamnei Firea înainte să deschidă gura. Potrivit Mediafax, domnul Ciolacu a spus: „Eu, în locul domnului ministru Tătaru, m-aş ocupa de urgenţele românilor, ale României, ale spitalelor, nu să schimb sau să am vendete personale cu anumiţi specialişti.” Anumiți specialiști …e singura referire la domnul Cercel. Adică l-a transformat din personaj principal în personaj colectiv. Semn că așteaptă întâi un sondaj care să-i spună ce părere are electoratul de peste 65 de ani despre toată povestea.

Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked