Teama cea mai mare a lui Arafat legată de COVID-19. Ce a spus despre cei care refuză să se protejeze de virus:

Teama cea mai mare a autorităților în momentul actual este legată de impactul pe care epidemia de COVID-19 îl are asupra sistemului sanitar, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat la Digi24. Arafat a explicat că presiunea pe care o creștere mare a numărului de cazuri pe termen scurt o poate pune pe secțiile de Terapie Intensivă ne poate aduce în situația în care medicii să fie nevoiți să aleagă între pacienții pe care îi salvează. Șeful DSU s-a referit și la cei care nu respectă regulile de prevenire a răspândirii virusului invocând drepturile și libertățile individuale. Aceștia nu refuză un lucru care se răsfrânge numai asura lor, ci pun în pericol și viața celorlalți, a atras atenția Raed Arafat.

Raed Arafat a declarat la Digi24 că România se află acum la un moment de răscruce, un moment care necesită o atenție mare și toată lumea trebuie să dea dovadă de înțelepciune. Altfel, dacă situația se va înrăutăți, se va ajunge din nou la amânarea internărilor și intervențiilor pentru persoanele cu alte boli care nu sunt cazuri grave. Șeful DSU a spus că problema majoră a acestei epidemii o reprezintă impactul pe care îl are asupra sistemului sanitar, presiunea pe care o creștere mare a numărului de cazuri pe termen scurt o poate pune pe secțiile de terapie intensivă. Arafat se teme de situația în care medicii ar fi nevoiți să aleagă între pacienții pe care îi salvează. „Asta ne sperie cel mai mult (…) Aici intervine triajul. Sună cinic, dar asta este medicina de dezastru, când nu sunt resurse”, a punctat Raed Arafat. Acesta a precizat că, deocamdată, situația nu este scăpată de sub control, dar dacă prognozele de adeveresc și cifrele continuă să crească, vor exista restricții pe zone, inclusiv carantinarea unor zone sau a unor localități. Iar starea de alertă va fi prelungită.

Ce a spus despre drepturile și libertățile individuale. Raed Arafat a povestit că a căutat pe Google termenul „individual rights” (drepturi individuale) și a găsit un caz din 1905, când un cetățean american a refuzat să se vaccineze împotriva variolei și instanța supremă de atunci a Statelor Unite a decis că nu, nu e dreptul lui să refuze. „Deci, se pare că această problemă nu este o problemă care a apărut azi, cu COVID, a fost o problemă și cu gripa spaniolă, și cu variola. Oamenii întotdeauna au vrut să refuze și să spună nu mă interesează, dar problema este că în această situație, tu nu refuzi un lucru care se răsfrânge numai asupra ta, tu de fapt pui în risc viața altora”, a subliniat șeful DSU. „Este un moment care necesită o atenție mare și necesită o reacție, mai ales o înțelegere din partea populației și aici am mai spus acest lucru și îl mai spun: să lase la o parte toate manipulările și poveștile. Ultima, care mi-a plăcut foarte mult, cu unul care urla în Piața Victoriei că libertatea este mai presus decât viața. Da, când e vorba de viața ta și de libertatea ta poți să decizi acest lucru și să spui că libertatea e mai presus decât viața, dar acest lucru nu te califică să spui asta în numele meu sau al dvs sau al altuia. Aici vorbim de niște reguli de bază, reguli simple, dacă cineva nu vrea să respecte aceste reguli și sunt destui, riscul este că impactul lor va fi asupra vieții celorlalți. (…) Mă întorc la domnul care urla că libertatea lui este mai presus decât viața. Nu cred că acest lucru o să poată să-l spună în fața familiilor și pacienților care vor ajunge în această situație, nici în fața medicilor care se vor confrunta cu această situație (de a alege pe cine salvează – n.r.). Este un lucru extrem de grav să manipulezi și să te joci cu această situație”, a conchis Raed Arafat.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked