Teodorovici îl atacă pe Cîțu pentru creșterea cu doar 10% a pensiilor. Ce replică i-a dat Cioloș:

sursa foto: facebook.com/EugenTeodorovici

Într-o declarație la Digi24 despre decizia Standard & Poor’s (S&P) privind ratingul României, Eugen Teodorovici, fost ministru de Finanțe în Guvernul PSD condus de Viorica Dăncilă, s-a declarat convins că legea care prevede o creștere cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie nu va fi aplicată de Guvernul Orban în acest an. „Această agenție a primit din partea guvernului  o scrisoare de angajament ferm cu privire la câtava măsuri pe care guvernul și le-a asumat. Cu alte cuvinte, legea pensiilor nu va fi aplicată în acest an, ca și alocațiile și multe altele”, a afirmat fostul ministru.

Teodorovici susține că pensiile se pot mări în continuare cu 40%, în ciuda crizei aduse de pandemie, și spune că ministrul de Finanțe, Florin Cîțu, trebuie să găsească soluții. „Partea publică are multe zone în care banii se cheltuie, ca să nu spun altceva, într-un mod total incorect și sunt zone de unde se pot aduce foarte multe sume către bugetul de stat”, a spus Teodorovici. Replica i-a venit de la fostul prim-ministru, Dacian Cioloș.

Potop de acuzații la adresa lui Cîțu. Ministerului Finanțelor, condus de Florin Cîțu, consideră că menținerea ratingului de țară pentru România de către Standard & Poor’s arată încrederea în Guvernul Orban. Eugen Teodorovici susține că ratingul bun este opera PSD și că, de fapt, liberalii l-au stricat. „În noiembrie anul trecut, agențiile de rating au pus România mai jos decât am lăsat-o noi, ăștia socialiștii, cum spune dl. Cîțu. Am lăsat-o la un rating stabil, cu perspectivă stabilă. Cum a venit guvernul Orban, cu măsurile pe care le-a anunțat și pe multe dintre ele nu le-a implementat, perspectiva s-a mutat la negativă. Perspectiva, adică guvernarea PNL. Eu așa traduc acest raport al agenției de rating, dar actul criminal, că dl. Cîțu vorbește despre teroriști… Dânsul cred că este un bin Laden în devenire al finanțelor din România, din păcate pentru economia românească”, a spus fostul ministru PSD al Finanțelor la Digi24.

Teodorovici a reluat și vechea polemică cu Florin Cîțu, căruia îi reproșează că a făcut anumite plăți care puteau fi amânate, de exemplu avansul plătit pentru contractele de achiziții militare. De asemenea, îl acuză că s-au introdus în mod arbitrar plăți. „Domnul Cîțu manipulează în mod grosolan opinia publică. Eu atâta îi cer: să vină public cu datele comparative, ce au făcut unii, ce au făcut alții”, a spus Teodorovici. Fostul ministru de Finanțe l-a acuzat pe actualul și de conflict de interese, invocând un proces pe care tatăl ministrului Florin Cîțu l-ar avea cu statul român. Teodorovici susține că, în acest context, Cîțu desființează o direcție din Ministerul de Finanțe, relatează digi24.ro.

Replica lui Cioloș pentru Teodorovici. Fostul prim-ministru, Dacia Cioloș, a vorbit la Digi24 despre banii pe care România îi așteaptă de la Uniunea Europeană, bani care au determinat și S&P să nu coboare ratingul României. Cioloș a atras atenția că deși este an electoral, banii nu trebuie cheltuiți pe măsuri populiste. „Va depinde foarte mult de cum guvernul va arăta că știe să folosească banii aceștia pentru investiții, și nu pentru măsuri populiste, chiar dacă suntem în an electoral. Din păcate, majoritatea parlamentară așa ne-a obișnuit, cu măsuri populiste și acum plătim prețul”, a spus fostul prim-ministru, referindu-se la PSD și aliații lor din Parlament.

În acest context, Dacian Cioloș a comentat și declarațiile lui Eugen Teodorovici. „În primul rând, pe mine mă șochează din nou tupeul pe care îl are domnul Teodorovici ca fost ministru al Finanțelor dintr-un guvern care a aruncat în aer bugetul României cu promisiuni și decizii populiste, pe principiul „Lovește și fugi!”, și care acum ne dă lecții de politici fiscale și politici financiare”, a spus Cioloș, la Digi24.

Fostul prim-ministru a criticat, însă și Guvernul Orban, declarând că programul pe termen lung de revenire din criză al acestuia nu este clar și că liberalii trebuie să convingă în săptămânile următoare și mediul de afaceri, și evaluatorii economiei României că știu ce au de făcut și mai ales că știu cum să aloce profiabil miliardele de euro pe care UE le pune la dispoziția României.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked