Testarea în masă din București a ajuns studiu științific despre COVID-19.

sursa foto: Gerd Altmann, pixabay

Testarea populației Bucureștiului pentru depistarea infecțiilor cu coronavirus s-a transformat, în numai o zi, dintr-o testare în masă în studiu științific. Managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, medicul Adrian Streinu-Cercel, a anunțat într-un live pe pagina de facebook a primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, că în Bucureşti va fi testat un eşantion de 10.500 de persoane, în cadrul unui studiu ştiinţific pentru depistarea celor infectaţi cu noul coronavirus, din dorinţa de a preveni astfel formele severe de boală.

Joi, 26 martie, Gabriela Firea s-a întâlnit la Primaria Capitalei cu doctorul Adrian Streinu-Cercel, dar și cu primarii de sectoare și cu șeful Politiei Locale a Capitalei si cu seful Politiei Capitalei ca să discute măsurile de prevenire și limitare a răspândirii COVID-19. Întâlnirea a avut loc după ce, cu o zi înainte, primarul general anunțase că s-a înțeles cu ministrul sănătății, Victor Costache, și că în București va începe testarea în masă. Ministrul Costache a demisionat, însă, după ce tocmai anunțase testarea tuturor bucureștenilor. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a spus că testarea în masă nu este posibilă tehnic.

De ce se face testarea pe 10.500 de bucureșteni? Medicul Streinu-Cercel a explicat că pentru ca oamenii să nu se îmbolnăvească, specialiștii și autoritățile trebuie să ştie pe unde circulă coronavirusul în momentul de faţă şi pe unde a circulat. Streinu-Cercel a spus că pentru o populaţie de aproximativ 2 milioane de locuitori, cât are Bucureștiul, este necesară testarea a 9.558 de persoane, la acest număr fiind aplicată o corecţie de 10%.

Managerul Institutului „Matei Balş” a arătat că este necesară testarea cadrelor medicale şi a pacienţilor, dar şi a populaţiei, pentru a şti dacă aceasta este sănătoasă, dacă este infectată în momentul de faţă sau dacă a trecut prin infecţia cu coronavirus. „Contextul este acesta: 80% din forme sunt forme uşoare şi medii de boală. Majoritatea acestor forme se consumă la domiciliu. Dar consumându-se la domiciliu, înseamnă că îi infectează și pe cei din jurul zonei respective, motiv pentru care eu trebuie să mă deplasez din spital la casa omului, să văd despre ce este vorba acolo, să îl testez şi, dacă îl găsesc pozitiv, să îl şi tratez şi să îl carantinez pentru următoarele 14 zile la domiciliu”, a spus Streinu-Cercel. El a subliniat că, în lipsa testării, formele uşoare pot să treacă nedetectate și să genereze mai apoi formele de infecţii severe.

Cum se va face selecția celor care vor fi testați? Medicul Streinu-Cercel a declarat că selectarea celor 10.500 de persoane va fi făcută de statisticieni şi că eşantionarea ar urma să fie finalizată în aproximativ două zile. El a spus că oamenii selectați pot refuza testarea, dar că în acest fel vor rata şansa de a afla dacă sunt infectați sau nu. Testarea se va face şi în funcţie de categoriile de vârstă, existând următoarele grupe: 0-19 ani, 20-44 de ani, 45-64 de ani, 65-79 de ani, peste 80 de ani.

Cum va decurge testarea? Recoltarea se va face în stradă, în afara locuinţei, iar rezultatele vor fi obţinute în 15-30 de minute şi vor fi transmise prin SMS persoanelor respective. Cei care urmează să fie testaţi vor fi anunţaţi de către preşedintele asociaţiei de locatari sau de către poliţistul de proximitate. „În contextul în care găsim o persoană sau două persoane pe o scară, toată scara respectivă va intra într-o aşa-zisă carantină şi vor fi asistaţi inclusiv de corpul medical. (…) Scările respective vor fi decontaminate de sus şi până jos (…) îi punem 14 zile în carantină, timp în care vor primi servicii de suport social din partea primăriei (…) iar noi ne facem treaba de doctori. Iar în ziua a 14-a vom testa din nou persoanele respective”, a spus Streinu-Cercel.

Managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” a mai precizat că persoanele infectate nu vor fi duse la spital, ci vor fi tratate la domiciliu. În cazul în care o scară de bloc intră în carantină, primăriile vor trebui să spele spaţiile publice cu apă hiperclorinată. De asemenea, în urma testării se vor colecta date demografice, date clinice, dar şi date privind istoricul de călătorii şi de contacte cu persoane confirmate cu COVID 19.

Primarul Bucureștiului, Gabriela Firea, a declarat că testarea va începe luni, 30 martie.

Distribuie acest articol:

Știrile fierbinți trebuie analizate la rece. Nu suntem primii care vi le dăm, dar încercăm sa fim primii care vi le explicăm. Cele mai importante informații se cer, uneori, completate și comentate. Dacă vreți să fiți alături de noi, vă puteți alătura comunității printr-un Like la pagina noastră de Facebook.

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked