Tigru bolnav de COVID-19. Specialiștii explică ce se întâmplă cu pisicile:

sursa foto: Orna Wachman, pixabay

Un tigru al grădinii zoologice din cartierul Bronx, din New york (SUA), a fost testat pozitiv pentru infecția cu coronavirus, a anunțat luni, 6 aprilie, reuters.com. Conform veterinarilor, este primul caz cunoscut de transmitere a COVID-19 de la om la animal. Îmbolnăvirea unei feline, redeschide discuția despre posibilitatea transmiterii coronavirusului de la oameni la pisici și de la pisici la oameni. Cercetări experimentale făcute chinezi au arătat că pisicile își pot transmite virusul între ele. Specialiștii americani și britanici spun că nici un studiu de până acum nu demonstrează că felinele pot transmite virusul la oameni. În schimb, îi sfătuiesc pe cei bolnavi de COVID-19 să evite contactul apropiat cu animalele lor de companie.

Ce s-a întâmplat cu tigrul de la zoo? Tigrul infectat, o femelă de 4 ani pe nume Nadia, a fost testat pentru COVID-19 după ce îngrijitorii grădinii zoologice au constatat că prezenta simptome de tuse seacă. Deși alte șase feline, trei tigri și trei lei, prezentau simptome de tuse, veterinarii au decis să o testeze numai pe Nadia, pentru că aceasta își pierduse și pofta de mâncare, notează reuters.com. Pentru a testa felinele era nevoie ca ele să fie tranchilizate și s-a decis să fie analizat numai animalul cel mai bolnav. Specialiștii americani cred că Nadia este un caz unic pentru că s-a îmbolnăvit după apropierea de un angajat al grădinii zoologice infectat cu coronavirus, dar asimptomatic, a declarat pentru Reuters veterinarul șef al grădinii, Paul Calle.

Coronavirusul se transmite la pisici? O echipă de la Institutul de Cercetări Veterinare din Harbin (China) a făcut recent un experiment pe un număr redus de pisici și a tras concluzia că acestea prezintă un risc ridicat de infectare cu coronavirus și că este posibil să transmită infecția și altor feline prin picăturile eliminate în aer în urma tusei, strănutului sau miorlăitului, a scris theguardian.com săptămâna trecută. Cercetările specialiștilor chinezi urmează după cazul unei pisici din Belgia îmbolnăvită de COVID-19. La o săptămână după ce stăpânul felinei a început să aibă simptome, aceasta, la rândul ei, a început să aibă dificultăți de respirație, diaree și vărsături. Testele făcute de veterinarii de la Universitatea din Liege au confirmat că pisica a fost infectată cu coronavirus. Dar cazul acesta a fost mult prea izolat ca să se poată trage concluzii în urma lui. Theguardian.com a relatat că nici experimentele făcute în laborator de cercetătorii chinezi, pe un număr redus de feline, nu sunt concludente și că nu au demonstrat că acestea pot transmite virusul către oameni.

Conform theguardian.com, profesorul Eric Fevre, șeful catedrei de boli infecțioase veterinare de la Universitatea din Liverpool a declarat că oamenii care au animale de companie trebuie doar să urmeze regulile obișnuite de igienă valabile și până acum, adică să se spele bine pe mâini după ce au avut contact cu animalele lor. Fevre a subliniat însă că oamenii care au COVID-19 trebuie să evite contactul apropiat cu animalele de companie pentru a le proteja. Profesorul Jonathan Ball, virusolog la Universitatea din Nottingham, a spus că observații similare privind transmiterea virusurilor la pisici au fost făcute și în cazul virusului SARS, care este apropiat genetic de coronavirusul actual. „Transmiterea de la om la om a fost clar principala cale de transmitere a SARS, așa că nu trebuie să ne panicăm cu privire la pisici”, a declarat profesorul Ball, citat de theguardian.com.

Este cazul să ne ferim de animalele de companie? Pe site-ul său, avma.org, Asociația Medicilor Veterinari Americani (AVMA) spune că nu. AVMA notează că există mai multe articole referitoare la rezultate ale unor cercetări care sugerează că anumite animale domestice infectate experimental cu coronavirus îl pot transmite și altor animale. Trebuie, însă, să nu supraestimăm rezultatele acestor experimente, precizează AVMA. Ele au fost făcute pe un număr foarte mic de animale, iar rezultatele sunt doar preliminare. Nu pot fi extrapolate pentru a trage concluzii clare referitoare la potențialul de transmitere naturală a coronavirusului la animalele de companie. Experții în boli infecțioase și numeroasele organizații care se ocupă de sănătatea animalelor continuă să suțină că nu există nicio dovadă până acum că animalele pot, în condiții naturale, să transmită coronavirusul către oameni.

Sfatul celor de la AVMA este ca, dacă nu sunteți bolnavi de COVID-19, să continuați să interacționați cu animalele ca și până acum, hrănindu-le și având grijă de ele. De asemenea, veterinarii americani vă reamintesc să respectați normele de igienă obișnuite după aceste interacțiuni, adică să vă spălați bine pe mâini cu apă și săpun. În schimb, AVMA precizează că, până la apariția unor noi dovezi certificate științific, dacă sunteți infectați cu coronavirus, să purtați mască și să evitați contactele cu animalele voastre de companie așa cum trebuie să le evitați și pe cele cu alți oameni.

Distribuie acest articol:

Nu există comentarii

Lasă un comentariu

Please be polite. We appreciate that.
Your email address will not be published and required fields are marked